Denne hjemmeside bruger alene cookies, der er nødvendige til at levere information og funktionalitet. Du kan læse mere om herom i vores persondatapolitik her.

gallery1316 richtext1092

HISTORIEN OM FIRMAET HAMMERICH

I mere end 100 år frem til 1988 var Hammerich også en del af dansk virksomhedshistorie. Firmaet blev grundlagt den 1. januar 1884, hvor Louis Hammerich som 25-årig overtager specialforretningen J.C. Seidelin på Fredens Torv 12 i Aarhus, og forretningen skifter navn til ”L. Hammerich Forretning i Bygningsartikler”.

 

Louis Hammerich er handelsuddannet hos Hans Broge ("Den jyske Tietgen", se ovenfor til højre), der driver en stor, landskendt forretning med varer inden for blandt andet korn, kul, smør og kolonial. I en anbefaling fra Hans Broge i 1883 lyder det:

 

 
 

 

I den første af de årsberetninger, som Louis Hammerich med sirlig håndskrift skriver fra 1884 og fremefter, lyder det beskedent fra den unge købmand:

 

"Uagtet jeg savnede ethvert Kjendskab til den Forretnings Natur, jeg havde overtaget, var jeg dog saa heldig strax det første Aar at forøge Omsætningen fra 70.000 kr. til 120.000 kr."

 

Med udgangspunkt i fortsat vækst omdannes virksomheden til aktieselskab den 29. september 1911 under navnet ”A/S L. HAMMERICH & CO” med registreringsnummer 645 og en aktiekapital på 200.000 kroner. Efter blot to år viderefører Louis Hammerich firmaet på egen hånd, og fra 1913 er A/S L. Hammerich & Co. et familieejet aktieselskab med Louis Hammerich som direktør og eneaktionær.

 

Igennem årene har flere familiemedlemmer arbejdet for firmaet, som både frem til anden verdenskrig og igen med den generelle økonomiske fremgang i 1960’erne voksede markant, både i varesortiment, omsætning, antal ansatte samt forretningsdomiciler. Firmaet A/S L. Hammerich & Co. har leveret materialer til byggerier særligt i Aarhus, herunder Person- og Godsbanegårde, Aarhus Toldkammer, Aarhus Teater, Aarhus Havn og Aarhus Oliefabrik, foruden hospitaler, slagterier, mejerier m.v.

 

I 1935 køber A/S L. Hammerich & Co. en aktiepost i en relativt ny virksomhed med fabrik beliggende i Troldhede i Vestjylland, A/S Troldhede Pladeindustri og får samtidig plads i bestyrelsen. Fabrikken fremstiller byggematerialer af gran- og fyrretræ i et område, hvor jorden er billig, der er rigeligt med arbejdskraft, og råvarerne er lige ved døren. Firmaet Hammerich ser tidligt potentialet i produkterne, og samarbejdet og ejerskabet udvides, indtil A/S L. Hammerich & Co. overtager virksomheden helt. Et af Troldhedes produkter er træbetonpladen Troldtekt, som er et billigt og stærkt materiale med lydisolerende og brandhæmmende egenskaber; dette produkt vinder stor anerkendelse blandt byggerådgivere og anvendes i vid udstrækning som beklædningsplader til lofter og vægge i diverse bygninger.

 

I 1982 reorganiseres A/S L. Hammerich & Co. og salgsorganisationen bliver nedlagt. En række  medarbejdere overflyttes til A/S Troldhede Pladeindustri, og firmaerne flytter sammen i nye fælles kontorlokaler i Åbyhøj.

 

I 1988 køber direktøren for A/S Troldhede Pladeindustri familien ud og overtager A/S L. Hammerich & Co. Den 9. oktober 2005 kan A/S L. Hammerich & Co. fejre sit 150-års jubilæum. I 2009 ophørte salget af de sidste af de tilbageværende, traditionelle byggematerialer, og den 1. januar 2010 tager selskabet atter navneforandring, denne gang til Troldtekt A/S, således at produkter og selskab nu har samme navn.

 

Relationerne til familien Hammerich er dermed et afsluttet kapitel.